Direktlänk till inlägg 8 juli 2007

Världensförsta stat EGY

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:58

Världensförsta statEGYden egyptiska civilisationen reste sig ur i det närmaste ingenting.

Utan förvarning dök den upp på historiens scen och förblev i stort sett oförändrad under 3000 år den existerade.

Öknen och Nilen gav egyptierna allt de behövde och skapade därmed den prefekta ramen för den storslagen kultur.

Nilen var förutsättningen för liv i dåtidens Egypten. Människor och djur drack dess friska vatten, och växterna fann näring i dess dy.

De äldsta spåren av bebyggelse i Nildalen är från femte årtusendet f Kr, men först 2000 år senare uppstod den kultur vi i dag känner som den egyptiska.

Som lotusblommorna längs Nilens brädder blomstrade den spirande civilisationen i Nildalens bördiga jord.
Det gamla Egypten var ett långsträckt rike sammanbundet av Nilen och en gemensam religion.
Landets geografi avskärmade det från omvärlden, och den egyptiska kulturen fick utvecklas på sina egna premiser.

Omkring år 3000 f Kr levde cirkus en halv miljon människor i landet. Ingen behövde svälta, för längs Nilens stränder fanns det gott om bördig åkermark. Samtidigt gjorde Nilens fasta rytm skörden förutsägbar. I mitten av juli började vattnet stiga. I oktober var de låga bredderna översvämmade, så att bara vallarna och byarna stack upp som små öar i vattnet. När vattnet drog sig tillbaka, lämnade kvar bördig dy av åkrarna, och bönderna kunde så.

Fram till skörden i mars levererade Nilen vatten till grödorna och under torrperioden efter skörden blev jorden så hård att den förhindrade de avlagrade mineralerna från att tränga ned i marken och göra den ofruktbar.

Nilens översvämningar var så pålitliga att faraos skatteindrivare med några meters noggrannhet kunde förutsäga, hur långt vattnet skulle nå ut på åkrarna. Måtten använde de till för att förutsäga årets skörd och med sina papyrusanteckningar i väskan kunde de sedan räkna ut intäkterna.
Egyptens ekonomi byggde på fördelning av varor. När bönderna betalade skatt på det de odlade, var det med honung, spanmål eller vad de producerade. Alla varorna samlades i en av templens eller faraos ämbetsmän och de användes för att betala sjömän, soldater, präster, skrivare och hantverkare, som arbetade äntingen för templet eller för faraon.

Detta utbyte av varor krävde en omfattande transportsystem som förutom at vara nyckel till egyptierna skafferi var Nilen och dess kanaler landets huvudfatsled. Här seglade ämbetsmän, hantverkare och handelsmän från den ena staden till den andra. Med hjälp av nordanvinden kunde segelbåtar trotsa strömmen och segla uppför floden söderut. Om de skulle norrut, lär de sig bara föras framåt av strömmen.

Nilen var på många sätt Egyptens livsnerv, men egyptierna fruktade på goda grunder de år, då den steg så våldsamt att den sköljde med sig allt i sin väg. På samma sätt fruktade invånarna de år, då översvämningarna helt uteblev. Det gjorde nämlige Egypten mycket sårbart.

fortsättning följer...


Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 18 februari 2008 16:49

Här hittar du allt som vi har prublicerat inom SO- BLOGGEN sedan 1 juni 2006!   för Lärare fungerar så att ni kan direkt använda länkarna till din aktuella SO - Bloggen eller om du önskar kan du naturligtvist använda materialet till samtliga e - lek...

Av ricardo rodriguez - 20 augusti 2007 20:36

first robo league

Av ricardo rodriguez - 10 augusti 2007 10:39

    s. hur många ledamöter finns det i Riksdagen? å. vilka uppgifter har politikerna som sitter i ett utskott?   s. vad är en proposition? t. vad är en motion? y. vad betyder votering? r varför har Riksdagen 349 ledamöter? s. vilka är Riksdagens tre...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:24

Sveriges riksdag och demokratin Demokrati betyder att folket bestämmer.  Det innebär att folket väljer vilka personer som ska styra  vårt land.  För att det ska fungera måste det finnas olika partier att rösta på. Partierna har bildats när människor ...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:16

    År 7 HT                                   År 7 VT   Karta (ge)                                Antikens Grekland (hi/re) Jordens yta (ge)                        Romarriket (hi) Förhistoria/Flodkulturerna (hi/re)           Kristendomen (re) Judendo...

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards