Senaste inläggen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:32

Prov på Asien. Prov på Asien. Läs på om "ditt" och ett av de två övriga inför provet. Läs även GE boken sidorna:
Japan 291 - 302
Kina 326 - 343
Indien 344 - 355

JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:32

  Prov hinduism och buddhism Provtid 90 min

Namn_____________ (1p) Klass:9D Max: 50P Din_____ P

1. Vad är meningen med livet för varje hindu? (1p)

2. Vad är den största skillnaden mellan kristendom, judendom, islam och hinduism? (2p)

3. a, Hur förklaras kastsystemet (2p)
b, varför är det så svårt att avskaffa kastsystemet? (2p)
c, i vilket heligt verk tas kastsystemet upp (1p)
d, Vilka är de fyra kasten? (4p)

4. Vad är KARMA? (1p)

5. Vilka är följande gudar
a, den glömde guden? (1p)
b, överguden? (1p)
c, skaparen och förgöraren? (1p)

6. Varför är KON så helig? (6p)

7. Nämn tre vägar till moksha samt en viktig detalj i varje väg? (6p)

8. Vad är ATMA? (1p)

9. Vad är den största skillnaden mellan sikhism och hinduism? (1p)

10. Vem grundade buddhism? (1p)

11. a, Vilka två stora inriktningar finns det inom buddhismen? (2p)

b, Redogör för de största skillnaderna för inriktningarna?(4p)

12. Vilka är de fyra ädla sanningarna? (1p)

13. Vilken är den enda rätta vägen för en buddhist om han/hon vill nå nirvana?(1p)

14. a,Vad heter buddhismens heliga skrift? (1p)
b, Vad innhåller den? (2p)

15. Vad får en munk äga? (5p)

16. a, För vilken del v buddhismen är Dalai Lama en bodhisattva? (1p)
b, I vilket land är den buddhistiska varianten vanligast? (1p)


Överkursfrågor
Välj att svara på två av frågorna.

A. Vad är den största skillnaden mellan Buddha och andra religionsstiftare som Jesus och Muhammed? Finns det andra skillnader eller likheter? Redogör så noga du kan

B. Jämför buddhismens fem moral regler med andra religioners budord. Vilka likheter och skillnader finns det? Resonera kring orsaker och sammanhang.

C. Gör en jämförande analys av gudssynen mellan hinduism, buddhism samt kristendom. Hur har respektive gudssyn påverkat (påverkar) människor och samhälle?

Var noggrann och strukturerad!



Pennan är alltid mäktigare än svärdet

Nå moksha

Lycka till
Jonas

JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:31

 Prov exemplar av Ideologier A) syftet med den progressiva beskattningen är "ett jämlikt samhälle- ett mål som är ett brott både mot författningen och naturens lagar. Vi är alla jämlika i Guds ögon men vi är inte jämlika i något annat avseende. Konstgjorda medel att tvinga fram jämlikhet mellan ojämlika människor måste avvisas..."

B) den nationella livsfilosofin uttrycker naturens innersta vilja, eftersom den återupprättar det krafternas fria spel som måste leda till ständigt förbättrade arvsegenskaper ustad för att ända till dess att de bästa inom människosläktet dominerar världen och får fritt utlopp för sin aktivitet på områden som delvis befinner sig över den och delvis utanför den.
Vi har alla en känsla av att i en avlägsen framtid kommer mänskligheten att mötas av problem som endast den högsta rasen är utrustad för att lösa, sedan den blivit herrefolk och stöds av hela jordklotets resurser och möjligheter.

C) i samhället skall igen ha ett bestämt yrke utan var och en kan utbilda sig i den tiktning som han önskar. Samhället reglerar produktionen och detta gör det möjligt att göra det ena dag, det andra i morgon, jaga på morgonen, fiska på eftermiddagen, sköta kreaturen på kvällen och kritisera efter kvällsmaten hur mycket man vill, utan att man för den skull någonsin blir jägare, fiskare, herde eller kritiker.

D) det bästa styrelseskicket är det där makten ligger hos hela smahället "där varje medborgare inte bara har en röst om att utöva denna yttersta makt utan också kallas till att ta aktiv del i styrelsen genom att presonligen fullgöra något offentligt uppdrag, lokalt eller på högre nivå".
Detta deltagande är väsentligt av två skäl; dels därför att en individs rättigheter och intressen är tryggade endast när han själv kan och är beredd att kämpa för dem, dels därför att ett folks välstånd och välfärd främjas av den presonliga energi som uppbådas.

LYCKA TILL!

Copyright © 2007 - SO-blogg. JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:30

Prov ex romarriketobs! Prov ex* Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov

Analysera följande:




a. Pater familias synade mycket noga på den nyfödde pojke. Varför gör han det?

b. varför blev det krig mellan Rom och Kartago?

c. varför och när använde sig romarna av benämningen MARE NOSTRUM?

d. vem var SPARTACUS?

e. Hannibal ledde en stor armé ifrån Spanien...berätta vem han var/varför gjorde han detta/viktiga årtal/hans sätt att föra krig/antal år i Italien...

och så lite extra...

Republiken Rom; hur styrdes riket?

Vem var Marius och vilka reformer införde han?

Kamp om Rom; hur gick det till? vem var Julius
Ceasar/populäritet/reformer/inbördeskrig

se även...

SPQR

Skriv en insändare!

Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:29

Prov ex religionObs! prov exemplar! 1.     Vad är religion enligt dig?2.    Varför är året 395 så viktigt?3.    Vad är skillnaden mellan patriarken och påven?4.    Kan du nämna fem länder som är Ortodoxa respektive Katolska?5.    Vad är ett helgon /  en ikon?6.    Vilka är de sju sakramenten?7.    Vad betyder katolsk?8.     Var Luther en kättare? Utveckla.9.     Kan du nämna och förklara 5 st. grundprinciper inom kristendomen?10.Hur kommer det sig att den kristna kyrkan består av tre inriktningar: förklara dessa. Hur ser Europas religionskarta ut idag?Tack och bock!     Ricar2 ;-)  Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:29

 Protestantiska KYRKAN Personen som börjar denna religiösa rörelse var Martin Luther från Tyskland. Hans avsikt var att införa en reformering av den romersk-katolska kyrkan.

Luther kritiserade flera aspekter på den dåtida romersk-katolska kyrkan. På porten till Slottskyrkan i Wittenberg i Sachsen, spikade han sina teser mot den romersk-katolska kyrkan.
Fyra år efter det, 1520 utfärdade påven Leo X en bannhotbulla mot Luther.
Vid staden Worms, under det Tysk-romerska riket inledde man mötet med anklagelser emot Luther. Påven Leo X:s bulla, Exsurge Domine krävde att Martin Luther skulle återkalla sina teser eftersom de ansågs kritisera mycket hård själva kyrkan. Luther vägrade det och mötet slutade med att han förklarades laglös och att dessutom all läsning och innehav av hans litteratur bannlystes. Detta innebar början på den så kallades protestantiska reformationen.

De människor som anslöt sig till hans protester blev kända som protestanter. I Tyskland bildade dessa personer grunden för den lutherska kyrkan. Denna rörelse spred sig till Sverige och därmed även till Finland genom Olaus Petri, som studerat då i Tyskland.

Ursprung
Det Tysk-romerska riket var under början av 1500-talet uppdelat i omkring 300 stater och städer, var och en med någon grad av självstyrelse under en feodal herre – en prins, hertig, greve etc. Men år 1526 gav det tysk-romerska rikets parlament rätt till varje härskare inom riket att besluta om religionen för de underlydande enligt principen Cuius regio, vilket gav en lokal härskare rätt att förbjuda Lutheranism och att stärka katolicism, eller förbjuda katolicismen och förstärka Lutheranism.

Termen protestant användes ursprungligen på den grupp av prinsar och imperiets städer inom Tysk-romerska riket som protesterade mot detta beslut, och kom ursprungligen att referera bara till de som ville förbjuda katolicismen och förstärka lutheranismen inom sina territorier.

Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:28

Projektveckan 19  Växthuseffekten... Atmosfärens naturliga växthuseffekt är en förutsättning för livet på jorden. Utan den skulle det vara nästan 35 grader kallare vid jordytan än det är i dag.  Det största problem...är vad vi vet i dag, människans utsläpp som gör att atmosfärens kemin ändras fortare än tidigare. Växthuseffekten förstärks med risk för allvarliga effekter världen över.Växthusgaser som vattenånga och koldioxid finns naturligt i jordens atmosfär. Gaserna hindrar inte solljuset från att nå ner till jordytan och värma upp den.Halterna av flera växthusgaser ökar i atmosfären, främst på grund av vår förbränning av kol, olja och naturgas. Ökande halter leder i sin tur till att växthuseffekten förstärks. Ju mer växthusgaser i atmosfären – desto varmare blir det förstås. 0,8...medeltemperaturet har ökat med 0,8 grader sedan slutet av 1800-talet. Merparten av ökningen anses bero på människans utsläpp av växthusgaser. Uppvärmningen kunde ha varit än större om den inte hade motverkats av föroreningar och vulkanutbrott som ökat luftens innehåll av partiklar. Dessutom har havet en fördröjande inverkan på temperaturförändringen genom att koldioxid tas upp och lagras i havet. Hela resultatet av växthuseffektens förstärkning har därför ännu inte visat sig i form av temperaturökning. Under 1900-talet steg jordens medeltemperatur med ungefär 0,6 grader. Allt talar för att detta huvudsakligen var ett resultat av utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Det senaste kvartsseklet har varit osedvanligt varmt. 1998, 2002 - 2005 är de fem varmaste år som har registrerats sedan tillförlitliga mätningar inleddes i mitten av 1800-talet*.
*Källa: Climatic Research Unit, Univ. of East Anglia and the UK Met. Office Hadley Centre växthusgasen Den växthusgas som bidrar mest till människans förstärkning av växthuseffekten är koldioxid. Utsläppen kommer från ökande användning av kol, olja, naturgas och andra fossila bränslen. Koldioxidutsläpp kan inte renas bort utan hänger samman med hur mycket bränsle som används. I-länderna står för de största koldioxidutsläppen per capita, men den kraftigaste utsläppsökningen sker nu i utvecklingsländer med snabbt växande ekonomier. Det internationella avtal som reglerar världens utsläpp av växthusgaser, Kyotoprotokollet, omfattar även växthusgaserna metan, dikväveoxid mm. Utsläppen av dessa gaser kommer från industrier och förbränningsprocesser, men även från jordbruk och avfall. Skogsavverkning... Även avverkning av skog har medverkat till att höja atmosfärens halt av koldioxid. När skog avverkas utan att återplanteras förlorar naturen möjligheten att på naturlig väg binda kol i växande träd. läs även... "Cumbre Vieja"  Copyright © 2007 - SO-blogg. RR 

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:27

Plat tektonikPlatt-tektonik (grekiska "en som skapar") är en geologisk teori som utvecklats för att förklara fenomenet kontinentaldrift.
Kontinenterna är icke positionerade på jordens yta utan rör sig i förhållande till varandra och ständigt bildar nya kombinationer. Enligt plattektonikteorin består den yttersta delen av jordens inre av två lager, den utanpåliggande litosfären och den inre astenosfären. Plattektoniken uppkom ifrån två geologiska iakktagelser: havsbottenspridning och kontinentaldrift.

Litosfär # Astenosfär
Uppdelningen baseras på deras skillnader i mekaniska egenskaper. Litosfären är kallare och stelare, medan astenosfären är hetare och mekaniskt sett svagare.

Nyckelprincipen inom plattektonikteorin är att litosfären är uppdelad i ett antal individuella plattor, vilka "flyter" på den vätskeliknande astenosfären. Astenosfärens vätskeliknande egenskaper låter de tektoniska plattorna förflytta sig och utformas på olika sätt.

När plattorna möts uppstår intensiv geologisk aktivitet såsom jordbävningar, vulkanutbrott. De flesta av jordens aktiva vulkaner är vid plattgränser, t ex:vid stillahavsplattan där området kallas för ring of fire.

En kontinentalplatta består i regel av två olika typer av jordskorpa, kontinental skorpa och oceanisk skorpa.

Olika typer av plattgränser

Det finns tre typer av plattgränser som karaktäriserar av hur plattorna rör sig i förhållande till varandra. De olika typerna av gränser är förknippade med olika typer av fenomen vid jordytan.
De olika typerna är:

Omvandlings gränser plattorna glider längs varandra.
Divergerande gränser plattorna rör sig ifrån varandra.
Kollisions gränser plattorna kolliderar, där den ena plattan trycks ner under den andra eller områden där plattorna pressas ihop och bildas bergskedjor.
I områden där mer än två plattor möts uppstår mer komplexa situationer.

se även...
jorden
universum
kalendarium

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards