Senaste inläggen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:27

OzonOzon är en gas som skyddar allt levande på jorden från solens skadliga UV-strålar. Ozon bildas först och främst i den del av atmosfären som kallas för stratosfären som ligger på cirka tio till 50 kilometers höjd över marken.

Vad menas med "ozonhålet"?

Ozonskiktet i stratosfären kan tunnas så mycket att allt ozon fullständigt försvinner på vissa nivåer. Anledningen till uttunningen beror på ökade mängder klor i atmosfären. Det i sin tur beror på utsläpp av ämnen som innehåller klor eller brom, till exempel så kallade klorfluorkarboner mer kända som freoner. Dessa transporteras runt jorden och upp till i ozonskiktet i stratosfären där klor frigörs och bidrar till att ozonet bryts ner.

Sedan 1980-talet har ett ozonhål uppträtt årligen över Antarktis. Ozonhålet, som uppkommer under den antarktiska våren, har varierat i storlek under åren. Som störst har ozonhålet varit lika stort som kontinenten Antarktis.

Att ozonhålet finns just över Antarktis beror bland annat på vädret. Vid de låga temperaturer i stratosfären som råder ovanför Antarktis vintertid bildas ismoln. Ismolnen binder föreningar som annars neutraliserar klor- och bromföreningar. De ozonnedbrytande ämnena får därför fritt spelrum och kan snabbt tunna ut ozonskiktet. Ozonhålet över Antarktis kommer troligtvis att återkomma fram till år 2100.

Är människan orsak till ozonhålet?

bilden vi får av forskarna är att människan har bidragit till uppkomsten av ozonhålet bland annat genom utsläpp av klorfluorkarboner som har lett till att det finns klor i den övre atmosfären. Ozonskiktet uppvisar också stora naturliga variationer men den uttunning som skett under de senaste decennierna kan kopplas till mänskliga utsläpp. Framförallt av CFC, som har använts i till exempel kylar och frysar.

källa: nc

Copyright © 2006 - VRs-so-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:26

  Ortodoxa kyrkanDe ortodoxa kyrkor kan indelas i två grupper: dels de östligt ortodoxa, dels de orientaliskt ortodoxa.

Tillsammans utgör de den större delen av den östliga kristenheten.
Den orientaliska kristenheten bröt med öst och väst vid konciliet i Chalcedon år 451, i frågan om Kristi naturer.

Den östligt ortodoxa delen av kyrkan bröt med påvekyrkan i Rom vid år 1054.
Ortodoxa kyrkans troslära är grundad på traditionen från de äldsta kyrkofäderna och de sju ekumeniska mötenas beslut.
Den romersk-katolska kyrkans senare läroutveckling anses av ortodoxt kristna vara en villolära.
Det romerska rikets huvudstad flyttades från Rom till Konstantinopel år 330, då staden även fick den officiella beteckningen Nya Rom.
Därför kallar sig även den ortodoxa kyrkan "romersk", en terminologi som kan verka särskilt förvirrande då ortodoxa kyrkan även kallar sig "katolsk".

I det heliga landet har detta symbolspråk fått särskilt tydliga uttryck, inte minst genom att det är de ortodoxa ("grekerna", "katolikerna" eller "romarna") som sedan sekler har huvudansvaret för till exempel Gravkyrkan i Jerusalem och Födelsekyrkan i Betlehem.

Romersk-katolska kyrkan benämns här av många som "latinarna" efter området vid italiska halvön.

Den ortodoxa kyrkan är som starkast i Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Grekland, Serbien, Makedonien, Montenegro, bland serber i Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Rumänien och Moldavien.



Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:25

 oceanerna Med en specialbyggd farkost nådde människan år 1960 11000 m ner under havsytan i Marianergraven.
Den special byggda farkosten färdades i en decimeter i sekunden och nådde 7000 m uh, som är det djupaste som människan tidigare kommit ner på.

vad heter farkosten?
var ligger Marianergraven?


Världens högsta punkt är 10.000m öh, lägsta punkten är 11.000m uh.

Det finns tre stora sk. världshav eller oceaner...
vilka är dem? kan du nämna några bihav?

Havets botten är väldigt ojämn det finns många sprickor och upphöjder där.
Det finns också berg på havsbotten. Det finns en bergskedja mitt ute i Atlanten som är världens längsta...
Vad heter den?

Det finns också små bergskedjor i Antarktiska oceanen och i Indiska oceanen.

Nära kontinenterna är havsbotten en plan, grund hylla. Det är en sluttning på ca 200m djupt. En sådan hylla heter kontinentalsockeln eller shelf. Shelfen är mycket viktig för människan därför att det finns bra fiskevatten, olja och naturgas. Hela Nordsjön är en Shelf.

Den största Shelfen heter sibiriska Shelfen och ligger Arktiska oceanen. Den är 100 mil bred. När Shelfen tar slut så stupar havsbotten brant ner. Den kallas för Kontinentalbranten.

På vintern är Antarktiska oceanen täckt av fyra meter tjockt islager. På sommaren smälter det ner till två meter. Det lossnar ofta stora isberg från inlandsisen vid polerna. Det lossnade ett år 1987 som är tvåhundra meter tjockt. Det är större än hela Gotland. Isberget består av sötvatten därför flyter det ganska djupt bara ca 1/10 syns över ytan.

Havsströmmar är mycket vatten som rör sig över långa sträckor. Det är solen som sätter vattnet i rörelse med sina ojämna uppvärmningar.
Vilka faktorer påverkar strömmarnas hastighet och riktningar?

Strömmar som kommer från polerna in mot ekvatorn är kalla strömmar. Dem från ekvatorn mot polerna är varma strömmar. Det går en ström från Mexikanska bukten till Europa som heter Golfströmmen, den utgår i Nordatlantiska strömmen. Golfströmmen gör så att vi får varmare vatten och vindar på sommaren.

Vid den engelska sydkusten är det var tolfte timma lågvatten. Då går vatten från högvatten ner ca 12 meter.
Vad kallas det stigande/sjunkande vattnet?

Ute i oceanerna är skillnaden mellan låg och högvatten bara en halv meter, men in mot land är det betydligt mycket mer skillnad. I Östersjön är skillnaden bara centimeter.

se även...
Kalendarium*
Vindarna*

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:25

 Nya vapen i WW 2 Flygplan. Gjorde möjligt att för första gången driva ett ”riktigt” krig i luften samt understödja sina trupper på marken från luften
Nya snabbare och bättre kulsprutor.
Hangarfartyg
Raketgevär
Ubåtar
Bättre bomber
Stridsvagnar
Bilar
RADAR
ATOMBOMBEN

Konsekvenserna av de nya vapnen
Borta var det utnötningskrig och skyttegravskrig som gällde under WW 1.
Tyskarna satsade på snabba truppförflytningar och att bomba bort stridmoralen hos befolkningen, framför allt hos den brittiska befolkningen i slaget om Storbritannien.
De nya bättre flygplanen kunde bära större bomber och flyga längre sträckor som gjorde det möjligt att bomba städer långt inne i motståndarlandet.
Hangarfartyg gjorde det möjligt att bomba öar ute i Stilla havet
Olja börjar att bli viktig för att driva krig.

Gas användes inte i krigsföringen. Rädslan för en motattack gjorde att man avstod

Stridsvagnar gjorde att skyttegravskriget försvann
Radarn som uppfunnits 1904:
- Gjorde att GB kunde försvara sitt land i ”slaget om GB”
- att de allierade lättare kunde organisera sitt försvar och anfall.
- Användes på flyplan för att hitta rätt ”mål” samt båtar för att lokalisera ubåtar och fiender.

Ubåtar användes för att sänka handelsskepp och krigsskepp
Tyskarna var väldigt framgångsrika i sitt u- båtskrigi början av kriget men tappade sitt övertag efter 1942

Copyright © 2007 - SO-blogg. JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:24

NilenFAKTA
Nilen (från grekiska:Neilos) är en flod i östra Afrika.
Nilen är omkring 6670 kilometer lång och dess källa ligger 1 134 meter över havet.
Avrinningområdet är 2 900 000 km². Utflödet vid mynningen är 2 830 m³/s.

Nilen är längre än Amazonfloden i Sydamerika är fortfarande omdiskuterat vilket beror på flera omständigheter: Dels varierar flodernas längd med tiden (framför allt på slätterna där floder ofta tenderar att ändra riktning), dels råder inte enighet om från vilken punkt en flods längd ska mätas. Nilen förlorade dessutom flera kilometer meanderslingor av sitt lopp då Nassersjön uppstod när Assuandammen uppfördes.


Källflöden
Nilen har två huvudsakliga källflöden – Vita och Blå Nilen.

Vita Nilen har sin upprinnelse i Victoriasjön på gränsen mellan Uganda, Kenya och Tanzania. Den flyter norrut genom Uganda och vid Sudans huvudstad Khartoum flyter den efter ca 3 700 km ihop med Blå Nilen där de bildar Nilens huvudflöde.
Blå Nilen har sin upprinnelse i Tanasjön på Abessinska höglandet i Etiopien.

Östafrika med Nilens flöde markerat i rött.Victoriasjön i Uganda betraktas i allmänhet som Nilens källa. Sjön har dock flera tillflöden av ansenlig längd från andra stora sjöar i Östafrikanska riftsystemet. Nilens mest avlägsna källflöde är Ruvyironzafloden i Burundi, en av Kageraflodens övre förgreningar. Kagera sträcker sig 690 kilometer innan den når Victoriasjön.

Nilen lämnar Victoriasjön under namnet Victoria-Nilen. Den rinner ytterligare omkring 500 kilometer genom Kyogasjön innan den når Albertsjön som den lämnar som Albert-Nilen. Nilen fortsätter in i Sudan där den kallas Bahr al-Jabal. Där Bahr al-Jabal och Bahr al-Ghazal (som själv är 720 kilometer lång) möts blir Nilen Bahr al-Abyad eller Vita Nilen motiverat av de stora mängderna lera i floden. Därifrån flyter floden vidare till Kartum.

I Kartum möter Vita Nilen Blå Nilen vars flöde från Tanasjön i Etiopiska höglandet sträcker sig 1 400 kilometer. Efter Khartoum kallas floden bara Nilen. Det enda betydande tillflödet efter Khartoum är den 800 kilometer långa Atbarafloden, vars källa finns i Etiopien norr om Tanasjön. Den flyter samman med Nilen 300 kilometer norr om Kartum.

I norra Sudan når Nilen den konstgjorda Nassersjön, som uppkommit genom Assuandammen (Höga dammen) i Egypten 270 kilometer från den sudanesiska gränsen. Innan dess, vid staden Asyut och Asyutdammen, sträcker sig Bahr Yusuf-kanalen bort till Fayyum. Därefter flyter Nilen mot norr för att genom Nildeltat utmynna i Medelhavet. Nilen har genom sitt sediment en stor betydelse för fiskeindustrin i östra Medelhavet.

Från sitt mest avlägsna tillflöde Ruvyionza till sitt utflöde i Medelhavet sträcker sig Nilen 6 695 kilometer. Mätt från Victoriasjön blir Nilens längd 5 584 kilometer. Nilens avrinningsområde är 2.8-3.4 miljoner km².


Historia
För det forntida Egypten var Nilen, som då kallades iteru, en förutsättning för att den egyptiska civilisationen skulle kunna uppstå. Nästan alla Egyptens invånare och alla dess städer fanns i Nildalen och Nilen utgjorde civilisationens livsnerv.
Floden personifierades i guden Hapy som representerade bördighet och pånyttfödelse. Floden svämmade över varje vår och försåg fälten i Nildalen med näring. På flera ställen utmed floden finns de så kallade katarakterna, sträckor där strömmen är mer intensiv, floden blir mer grund och rymmer många öar och klippor. Katarakterna utgjorde hinder för sjöfarten på Nilen. Den första katarakten, den närmast Medelhavet, ligger vid Assuan norr om Assuandammen. Norr om första katarakten är Nilen segelbar och utgör ett livligt turiststråk med stora kryssningsfartyg och traditionella segelbåtar felucca.

Grekerna och romarna försökte under antiken att kartlägga Nilens källa men lyckades inte ta sig igenom träsken i Sudd. De framställde därför floden som en manlig flodgud med ansiktet dolt bakom draperier. Nilens källa förblev okänd ända till 1800-talet, då John Hanning Speke blev den förste som kunde fastställa att dess källa var Victoriasjön.

Grekerna kallade även floden för Aigyptos, vilket senare gav landet Egypten dess namn.

läs även...

den forntida Egypten...

Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:23

Nazisternas väg till makten  - Nazisterna försökte första gången att gripa makten i Tyskland genom en väpnad kupp.
- Den kallades "ölkällarkuppen" och ägde rum i november 1923 i München.
- De var inspirerade av fascistpartiets framgångar i Italien och ville helt enkelt göra som de hade gjort.
- Kuppen misslyckades och Hitler grips och döms till fem års fängelse.
- I fängelset skriver han sitt verk ”Mein Kamp”.
- Han släpps dock efter 11 månader.
- Resterande 20 – talet för nazisterna en någorlunda tyst närvaro i Tyskland.

- 1929 kraschar börsen i New York och den stora depressionen var ett faktum.
Inflationen låg på flera % per dag. Miljoner gick arbetslösa.
- Hitler utnyttjar depressionen och skyller allt på judarna som enligt han ägde alla storföretag.
- Folket lyssnade på vad han sade och vid valet till riksdagen 1932 blev nazisterna Tysklands största parti.
- Tillsammans med de konservativa bildade de regering och Hitler blev rikskansler.
- Efter att riksdagshuset brunnit 27 februari 1933 driver nazisterna igenom en nöd lag som ger dem rättigheter att misshandla och gripa alla politiska motståndare.
- 1933 i mars driver nazisterna, efter hot och våld mot politiska motståndare, igenom ”fullmaktslagen” vilket innebar att Hitler blev ”führer” och Tyskland en diktatur.

- Nationellt valspråk: "Ein Volk, ein Reich, ein Führer."
(Svenska: "Ett folk, ett rike, en ledare.")

Copyright © 2007 - SO-blogg. JK


Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:23

  Nationalism
Känsla för vårt land – nationalkänsla eller nationalism.

Grundtanken var:
Ett folk en Nation
De saker som förenar människor är:
-Språk
-Religion
-Seder och bruk, midsommar sill och nubbe.
Känslan för sin hembyggd var och är fortfarande stark. Man var inte SVENSK utan t.ex stockholmare, smålänning.
Nationalismen är inte en ”politisk idé” utan mer ett tankesätt att värna det som är svenskt, norskt, tyskt, franskt och engelskt.
Nationalismen började växa sig stark i Europa på 1800 – talet . Farmför allt bland unga välutbildade människor.

Nationalismen är enligt sina tillskyndare i grunden ett uttryck för kärlek till den egna nationen och folket.

Detta genom att:
- värna de folkliga traditionerna
- språket
- religionen
- andra nationella intressen
Nationalismen sprider sig i Europa under och efter Napoleon krigen

Resultatet av nationalismens spridning
Tyskland enas under Bismarcks överseende. Preussen den ledande tyska staten
Tyskland blir Europas starkaste stat, både militärt och ekonomiskt.
”Balansen” mellan europas länder från Wienkongressen 1815 rubbas.
Italien enas
Spanien slänger ut Frankrike
Krav från de slaviska länderna i öst ( serbien, Rumänien, Bulgarien baltstaterna sant Finland) att bli fria från det Ottomanska riket samt kejsardömet Österrike – Ungern

Läxa sidorna 210 - 215
Fakta frågor och analys
JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:22

 Nationalism och imperialism* 

VG besvara på frågorna så utförligt som möjligt. 

Nationalismen 4st :

1. vad betyder ordet nationalism?

2. varför tror du att nationalkänslan växte i flera av de  länder Napoleons arméer erövrade?

3. ge exempel på länder/områden som krävde självständighet.

4. varför gjorde medelklassen uppror i Frankrike år 1830? 


Imperialism 3st:

1. vad betyder ordet imperialism?

2. vilka europeiska länder anskaffade sig kolonier i a) Mellan-Sydamerika b) västra Asien c) Nordafrika

3. vilket var det svåraste/blodigaste kolonialkrig? Obs! dessa frågor kan också användas i den muntlga delen.    


Copyright © 2007 - SO-blogg. RR 

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards